Smederij geschiedenis familie Jacobs


Ambachtelijke smederijen waren vroeger in alle dorpen door heel Nederland wel te vinden. Helaas zijn er hier tegenwoordig niet veel meer van over, maar de Jacobs smeden vormen hierop één van de weinige uitzonderingen.

De eerste Smederij Jacobs werd opgericht in 1856, vermoedelijk door Laurens ('Lau') Jacobs, geboren in 1835 in Budel. Zijn vader werd door de gemeente Budel aangesteld als zadelmaker en verzorger van het paardentuig, een klus waarbij ook het beslaan van de paarden werd gerekend, waardoor zijn vader Jen hoogstwaarschijnlijk met het hoefsmids-vak in aanraking werd gebracht. Als oudste zoon werd Lau opgeleid in de werkzaamheden van zijn vader en startte zodoende in 1856 de smederij. Zoals dat in die tijd ging, werd de smederij in de decennia daarna van zoon op zoon doorgegeven: na Lau kwam zijn oudste zoon Tieske (geboren in 1866) in het bedrijf, die werd opgevolgd door zijn zoon Fried (geboren in 1892). Na Fried namen zonen Thieu (1927) en Leo (1933) het van hem over, waarna Hans, zoon van Thieu en vader van Johan de smederij overnam. 

Als (op z'n Budels) Johan van Hans van Thieu van Fried van Tieske van Lau kunnen we dus zeker stellen dat Johan uit een echte bloedlijn van smeden komt. Als zesde generatie mogen we voortbouwen op een schat aan ervaring en een prachtige smederij waar de kasboeken uit de 19e eeuw nog in de kasten liggen. Iets om trots op te zijn!