Over ons


Als klein jongetje was Johan al gefascineerd door de smederij van zijn vader. Hij was dan ook vaak in de werkplaats te vinden om zijn eerste eigen werkstukjes te maken. Door de jaren heen werden de projecten steeds groter, maar na een periode in loondienst kan het bloed niet langer kruipen waar het gaan kan en is de tijd aangebroken om zelf aan de slag te gaan en een eigen smederij op te richten. 

We hebben er ontzettend veel zin in om onze passie en liefde voor dit prachtige, ambachtelijke vak in de praktijk te brengen en de mooiste smeedijzeren producten voor u te maken! 


Wie zijn wij?Johan Jacobs: Als je me als klein kind gevraagd had wat ik later wilde worden, was het antwoord volmondig "smid" geweest. Niet heel gek, aangezien mijn vader dit beroep uitoefende in de smederij die wij aan huis hadden en ik hem (en mijn opa) dag in dag uit in de werkplaats de mooiste dingen zag maken. 

Van jongs af aan was ik dan ook heel geïnteresseerd in dit werk en was ik regelmatig in de werkplaats te vinden, waar mijn vader me hielp als ik ook iets wilde maken, hoe onbenullig dan ook. Ik liep vervolgens trots rond met een zelf gesmeed middeleeuws zwaardje, terwijl andere kinderen het met een plastic versie moesten doen bij het riddertje spelen. 

Hoewel ik altijd veel tijd door ben blijven brengen in de smederij, ben ik na de middelbare school en mijn studie Technische Bedrijfskunde in loondienst gaan werken. Ik werk dan al aardig wat jaren voor een (productie)bedrijf waar ik het naar mijn zin heb en waar ik veel mogelijkheden heb om mezelf te ontwikkelen.

Tijdens het volgen van mijn opleiding en werken in loondienst ben ik de verbondenheid met het smeden gelukkig zeker niet verloren. In tegendeel: ik heb veel klussen gedaan in de werkplaats voor mezelf of voor mijn vader, geholpen bij installaties, mijn woonhuis flink verbouwd en meer.

De afgelopen jaren heb ik echter gemerkt dat het "dit kan ik zelf maken" DNA dat ik geërfd heb van voorvaderen steeds sterker naar voren is gekomen. Met mijn handen werken blijft één van mijn passies, die ik uitstekend in onze smederij uit kan leven. Dit, aangevuld met het gigantische gevoel van voldoening wanneer je iets maakt waar je zelf of andere mensen blij mee zijn, is één van mijn grootste beweegredenen in het oprichten van onze eigen smederij.

Simone Uittenboogaard: Hoewel ik niet, zoals Johan, ben opgegroeid in een smederij, heb ik van jongs af aan al een fascinatie voor ambachtelijk handwerk van alle soorten en maten: van mijn oma die binnen de kortste keren de meest ingewikkelde breiwerken tevoorschijn tovert tot een bakker die de mooiste taarten bakt en versiert, een timmerman die in een handomdraai een prachtig meubel in elkaar zet en noem maar op. Ik vind het bijzonder hoe iemand met jarenlange toewijding, passie en oefening met de hand de mooiste voorwerpen kan maken en kan me alleen maar voorstellen dat de personen die hier hun brood mee verdienen hun absolute droombaan gevonden hebben.

Als kind vond ik het fantastisch om naar historische openluchtmusea te gaan en te kijken naar de oude ambachten die daar uitgevoerd werden (voor de liefhebbers: Bokrijk in Genk, België, is een absolute aanrader). Iets wat wellicht een reden heeft gespeeld in mijn keuze om (cultuur)geschiedenis te gaan studeren aan de Universiteit van Maastricht! 

Sinds Johan en ik samen zijn, ben ik dan ook helemaal de wereld van het smeden ingezogen. De manier waarop Johan met een paar klappen van de hamer een stuk ijzer kan veranderen in de meest diverse vormen blijft me verbazen. Ik ben dan ook absoluut van mening dat ambachtelijk smeedwerk niet verloren mag gaan, iets wat voor ons allebei een grote rol speelt in het oprichten van onze eigen smederij.

Mijn specialiteit binnen ons bedrijf is niet het smeden zelf, dit laat ik met alle liefde aan Johan over. Ik houd me vooral bezig met de administratie, het contact met onze klanten, onze website en social media. Tegelijkertijd ben ik natuurlijk ook druk aan het oefenen om het smeden zelf onder de knie te krijgen!


Smederij geschiedenis familie Jacobs


Ambachtelijke smederijen waren vroeger in alle dorpen door heel Nederland wel te vinden. Helaas zijn er hier tegenwoordig niet veel meer van over, maar de Jacobs smeden vormen hierop één van de weinige uitzonderingen.

De eerste Smederij Jacobs werd opgericht in 1856, vermoedelijk door Laurens ('Lau') Jacobs, geboren in 1835 te Budel. Zijn vader werd door de gemeente Budel aangesteld als zadelmaker en verzorger van het paardentuig, een klus waarbij ook het beslaan van de paarden werd gerekend, waardoor zijn vader Jenneke hoogstwaarschijnlijk met het hoefsmids-vak in aanraking werd gebracht. Als oudste zoon werd Lau opgeleid in de werkzaamheden van zijn vader en startte zodoende in 1856 de smederij. Zoals dat in die tijd ging, werd de smederij in de decennia daarna van zoon op zoon doorgegeven: na Lau kwam zijn oudste zoon Tieske (geboren in 1866) in het bedrijf, die werd opgevolgd door zijn zoon Fried (geboren in 1892). Na Fried namen zonen Thieu (1927) en Leo (1933) het van hem over, waarna Hans, zoon van Thieu en vader van Johan de smederij overnam. 

Als (op z'n Budels) Johan van Hans van Thieu van Fried van Tieske van Lau kunnen we dus zeker stellen dat Johan uit een echte bloedlijn van smeden komt. Als zesde generatie mogen we voortbouwen op een schat aan ervaring en een prachtige smederij waar de kasboeken uit de 19e eeuw nog in de kasten liggen. Sinds de geboorte van onze dochter Jasmijn in juli 2022, zijn we bovendien extra gemotiveerd om het smidsvak ook voor de zevende generatie door te zetten!


Geschiedenis in foto's